ΟΟΣΑ: Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη αύξηση φόρων

0
42

Τα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη που σηκώνουν επιχειρήσεις και πολίτες στην Ελλάδα έρχεται να επιβεβαιώσει η νέα έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με την έκθεση η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην αύξηση της φορολόγησης μεταξύ των 34 κρατών- μελών του οργανισμού.
Στο διάστημα 2007-2016, όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η φορολόγηση στη χώρα μας ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7,4 ποσοστιαίες μονάδες, περισσότερο από ο,τι σε οποιαδήποτε άλλη ανεπτυγμένη οικονομία. Μεγάλο μέρος της αύξησης αυτής ήρθε προς το τέλος της περιόδου.
Τη διετία 2015-2016 είχαμε αύξηση κατά σχεδόν 3 τρεις μονάδες- και πάλι την υψηλότερη μεταξύ των 34 μελών του οργανισμού. Στη δεύτερη θέση, αλλά σε απόσταση, έρχεται η Ολλανδία με αύξηση περίπου 1,5 μονάδας. Στον αντίποδα βρίσκεται η η Ιρλανδία, όπου την περίοδο 2007-16 η φορολόγηση ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε κατά σχεδόν 7 μονάδες.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, καταγράφεται έντονη τάση μείωσης των βαρών για τις επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να δώσουν περισσότερα κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα για επενδύσεις και αύξηση της απασχόλησης. Έτσι ο μέσος συντελεστής για τις επιχειρήσεις στα 34 μέλη του Οργανισμού έχει μειωθεί από 32,5% το 2000 σε 23,9% το 2018. Στη χώρα μας παραμένει μεταξύ των υψηλότερων, στο 29%, έχοντας μάλιστα αυξηθεί κατά τρεις μονάδες την τελευταία τριετία.
Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των ακινήτων, αυξήθηκε το ίδιο διάστημα στα 20 από τα 34 μέλη του Οργανισμού. Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών, με τον ΕΝΦΙΑ, να τη φέρνει στην έκτη θέση των αυξήσεων, μετά τη Βρετανία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και τον Καναδά.
Ο ΟΟΣΑ αναφέρεται, τέλος, στα σχέδια της κυβέρνησης για μείωση του εταιρικού φόρου στο 26%, όπως και για μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%, αλλά και στην προοπτική μείωσης του αφορολογήτου.
Ο Οργανισμός προτείνει συνολικά στα μέλη του μία στροφή στη φορολόγηση, με περισσότερη έμφαση σε ειδικούς φόρους, όπως αυτοί που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος.
Πηγή: www.naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ