Για ένα ισχυρό κόμμα εξουσίας

0
66
ΤΟ ΠΑΣΟΚ ήταν ο πρώτος πολιτικός φορέας που αντιλήφθηκε τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ύπαρξη και η λειτουργία ενός ισχυρού κομματικού μηχανισμού, πρωτίστως ως προς τη διεκδίκηση της εξουσίας και την παραμονή σ’ αυτήν.
Τον καιρό της παντοδυναμίας του, η ίδρυση των περιβόητων «κλαδικών» ήταν το πλέον εμβληματικό σημείο αναφοράς στο κτίσιμο ενός κραταιού κόμματος, που είχε ως αποστολή του την υπηρέτηση της Κυβέρνησης και το «κλείδωμά» της.
Η Νέα Δημοκρατία πορεύτηκε στον ίδιο δρόμο, με τη δημιουργία τοπικών οργανώσεων, επί των ημερών της προεδρίας του Ευάγγελου Αβέρωφ.
Ο ηπειρώτης πολιτικός συνειδητοποίησε ότι απέναντι στον κύριο πολιτικό της αντίπαλο η Νέα Δημοκρατία έπρεπε να προτάξει τον δικό της κομματικό “στρατό”, ώστε να αναμετρηθεί μαζί του επί ίσοις όροις στους δρόμους, στα πεζοδρόμια και στις πλατείες.
Ετσι, φτάσαμε στο σημείο σχεδόν κάθε συνοικία να έχει τις δικές της «πράσινες» και «γαλάζιες» οργανώσεις, οι οποίες πρωταγωνιστούσαν κατά τόπους σε εκλογικές αναμετρήσεις που χαρακτηρίζονταν από την πόλωση, την οξύτητα και τον φανατισμό.
Τα χρόνια πέρασαν, οι εποχές άλλαξαν, τα κομματικά πάθη υποχώρησαν, όμως η ανάγκη για έναν πολιτικό φορέα εξουσίας να υποστηρίζεται από έναν γερό κομματικό οργανισμό εξακολουθεί να είναι επιτακτική.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πάσχει σοβαρά στην οργάνωσή του, κάτι απολύτως φυσιολογικό για ένα κόμμα που από εκεί που πάλευε για να μπει στη Βουλή ανέλαβε μέσα σε ελάχιστα χρόνια τη διακυβέρνηση της χώρας.
Παίρνοντας τη «μερίδα του λέοντος» από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και εισπράττοντας από πολλούς μια ψήφο διαμαρτυρίας, δεν έχει μια μεγάλη βάση με ομοιογενή χαρακτηριστικά. Για να την αποκτήσει, πρέπει να μακροημερεύσει ως Κυβέρνηση ή τουλάχιστον να εναλλάσσεται σ’ αυτήν με τη Νέα Δημοκρατία, με την οποία συγκροτεί το νέο δίπολο του πολιτικού συστήματος.
Ομως, απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι ένας ισχυρός κομματικός πυλώνας.
Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να δώσει στον Πάνο Σκουρλέτη τα ηνία του ΣΥΡΙΖΑ αποσκοπεί στον προαναφερόμενο στόχο. Κι αν ο δεύτερος φέρεται να μην ενθουσιάστηκε με την αποχώρησή του από την Κυβέρνηση, γεγονός είναι ότι του προσφέρεται η δυνατότητα να αναδειχθεί προσωπικά σε έναν πρωταγωνιστικό πόλο με διακριτό ρόλο.
Κατά τα λοιπά, δίνοντας βαρύτητα στο κόμμα, είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας έχει στο μυαλό του τη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα περάσει μετά από τις επερχόμενες εκλογές στην αντιπολίτευση.
Επομένως, μόνο με μια δυναμικά συγκροτημένη κομματική δομή θα μπορέσει να στοχεύσει αρχικά σε μια διαχειρίσιμη πολιτικά ήττα, ώστε να ελπίζει στη συνέχεια και για την επιστροφή του στην εξουσία.

 

 

Πηγή: http://pelop.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ