Το εμπόριο ψυχών καλά κρατεί…

0
57
Το λιμάνι της Πάτρας, μπορεί να μην αντιμετωπίζει πλέον πρόβλημα από πιέσεις των μεταναστευτικών ροών, όμως το ανθρωπιστικό πρόβλημα βρίσκεται ακόμα στη «γειτονιά μας» και μάλιστα με έντονα χαρακτηριστικά.
Είναι ενδεικτικό ότι χθες, εντοπίστηκαν μεσοπελαγα στην περιοχή, δύο σκάφη με συνολικό «φορτίο», 158 ανθρώπινες ψυχές.
Είναι συγκλονιστικό ότι παρά την παγκόσμια κατακραυγή και τη διεθνή ενεργοποίηση, οι μεταφορείς συνεχίζουν απτόητοι, και μάλιστα διασχίζοντας τουριστικές περιοχές ημέρες Αυγούστου.
Στην πρώτη περίπτωση, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και συντονισμένων ενεργειών της αρμόδιας Διεύθυνσης του Λιμενικού Σώματος και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πατρών, εντοπίστηκε τα ξημερώματα από περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Μεσολογγίου, στη θαλάσσια περιοχή των εκβολών του ποταμού Εύηνου στον Πατραϊκό Κόλπο, το σκάφος αναψυχής «Tuna» σημαίας ΗΠΑ, με 71 αλλοδαπούς επιβαίνοντες καθώς και δύο αλλοδαπούς διακινητές, ουκρανικής υπηκοότητας, σύμφωνα με πληροφορίες.
Το «Tuna» οδηγήθηκε με τη συνοδεία του περιπολικού σκάφους ΛΣ στο λιμάνι Μεσολογγίου, όπου στο πλαίσιο της διενεργούμενης προανάκρισης, συνελήφθησαν οι δύο αλλοδαποί χειριστές του, ηλικίας 25 και 27 ετών, φερόμενοι ως διακινητές των υπολοίπων.
Για το περιστατικό ενημερώθηκε άμεσα από τον λιμενάρχη Μεσολογγίου ο δήμαρχος Νίκος Καραπάνος, για να φροντίσει για τη μεταφορά των μεταναστών σε ασφαλή χώρο.
Με τον συντονισμό του προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Αναστάσιου Σκαρμούτσου, οι 71 Ιρακινοί και Σύριοι μετανάστες μεταφέρθηκαν σε χώρο του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου, ενώ παράλληλα τους προσφέρθηκε νερό, φαγητό και πρώτες βοήθειες όπου απαιτήθηκε από νοσηλευτές και κοινωνικούς λειτουργούς του Δήμου.
Μεταξύ των μεταναστών βρίσκονται 9 παιδιά και 8 γυναίκες, δυο εξ αυτών σε κατάσταση εγκυμοσύνης που μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου. Σοβαρότερη κρίθηκε η κατάσταση ενός ακόμη παιδιού που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Πάτρας. Στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου μεταφέρθηκαν πριν λίγο 3 ακόμη άτομα για παροχή πρώτων βοηθειών.
Σε δήλωσή του, ο λιμενάρχης Μεσολογγίου Νεκτάριος Μελιάδης αναφέρει πως ο δήμαρχος και ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου με τις υπηρεσίες του, ανταποκρίθηκαν και κινητοποιήθηκαν άμεσα για την υποστήριξη της έκτακτης κατάστασης, προσφέροντας στέγη, σίτιση και ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Οι 71 μετανάστες θα παραμείνουν έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες καταγραφής από τις αρμόδιες αρχές.

 

του Σωτήρη Παπανδρέου

 

Πηγή: http://www.pelop.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ