Κόβουν συντάξεις χηρείας 30% – Οργή και αντιδράσεις

0
42

Εάν αυτό δεν συμβεί όλα τα υπόλοιπα είναι κενά περιεχομένου, αφού όποιο να είναι να είναι το κοινωνικό μέρισμα, όποια να είναι η … μελλοντική μείωση του ΦΠΑ και όποιες να είναι οι κοινωνικές παροχές δεν πρόκειται να αντισταθμίσει την μεγάλη ζημιά που θα έχει γίνει για την κοινωνία αλλά και για την κυβέρνηση.
Μέσα σε αυτό το μάλλον ομιχλώδες τοπίο για την επόμενη ημέρα έρχεται να περιπλέξει την κατάσταση μία καταγγελία ότι προγραμματίζονται μειώσεις των συντάξεων χηρείας και μάλιστα με λάθος τρόπο που θα επιφέρει από τον επόμενο μήνα «κούρεμα» αποδοχών που θα φτάνει ή και θα ξεπερνάει το 30%

Στον αντίποδα όλων αυτών το υπουργείο Εργασίας δείχνει να πανηγυρίζει από την υπογραφή της επέκτασης τεσσάρων κλαδικών συμβάσεων, οι οποίες θα επιφέρουν σύμφωνα με τον πρωθυπουργός αυξήσεις μισθών. Ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει πόσες θα είναι αυτές και για ποιον αριθμό εργαζομένων. Και αυτό διότι για παράδειγμα στον κλάδο των τραπεζών, είναι απίθανο να βρεθεί έστω και ένας εργαζόμενος που θα λάβει αύξηση, δεδομένου ότι στις τράπεζες δεν έπαψε ποτέ να ισχύει ουσιαστικά η συλλογική σύμβαση.

Αναφορικά με τις συντάξεις χηρείας, πριν φτάσει η 1η Ιανουαρίου του 2019, ο ΕΦΚΑ τις κουρεύει προκαταβολικά και όχι μόνο επανυπολογίζει τη σύνταξη των θανόντων και την ψαλιδίζει από τώρα όχι μόνο κατά 18% που ορίζει ο νόμος αλλά κατά 30% ή και περισσότερο.

Οι υπάλληλοι έλαβαν σαφείς οδηγίες μέσω εγκυκλίων να εκδίδουν τις συντάξεις χηρείας λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η σύνταξη του άμεσα δικαιούχου έχει ήδη περικοπεί. Για το υπουργείο Οικονομικών και Εργασίας, δηλαδή, οι συντάξεις όσων απεβίωσαν μετά τον νόμο Κατρούγκαλου έχουν ήδη περικοπεί πολύ πριν από το 2019, τακτική που έρχεται σε αντίθεση με τον νόμο.

Το θέμα έφερε στην επιφάνεια το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), τονίζοντας ότι ο παράνομος επανυπολογισμός θίγει 80.000 συνταξιούχους χηρείας και η αφαίμαξη ανέρχεται μέχρι τώρα σε 175 εκατ. ευρώ.

Οπως σημειώνει το ΕΝΔΙΣΥ, έχει στη διάθεσή του αποφάσεις μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου από μέλη του, από τις οποίες διαπιστώνεται ότι οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί είναι λάθος. Ενώ ο νόμος 4387/16 ορίζει ότι ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων θα ισχύσει από την 1η/1/2019, οι συντάξεις χηρείας που έχουν μεταβιβαστεί στον επιζώντα σύζυγο έχουν ήδη επανυπολογιστεί παράνομα και αυτό γιατί δεν υπολογίζουν το 50% στο αρχικό ποσό σύνταξης του θανόντος αλλά στο ποσό που προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό του ν. 4387/16.

Προκειμένου να γίνει κατανοητό το τι συμβαίνει ιδού τα παραδείγματα:
Συνταξιοδοτική πράξη μεταβίβασης λόγω θανάτου

Η αρχική απόφαση συνταξιοδότησης του θανόντος είναι 1.519,92 €.

Η απόφαση που έπρεπε να βγει κανονικά με το 50% της σύνταξης είναι: 1.519,92 επί 50% = 759,96 €.

Μετά από τον παράνομο επανυπολογισμό, μειώνεται η αρχική απόφαση από 1.519,92 € σε 1.024,84 €.

Και υπολογίζεται το 50% στα 1.024,84 €, δηλαδή 512,42 € η σημερινή καταβαλλόμενη σύνταξη χηρείας.

Άρα 759,96 € (προ επανυπολογισμού) μείον 512,42 € = 247,54 € η σημερινή διαφορά.

Κατά συνέπεια, «κλέβουν» 247,54 € τον μήνα (από την 1η/6/2016 έως και σήμερα), δηλαδή 247,54 x 27 μήνες = 6.683,58 €, επανυπολογίζοντας τη σύνταξη του θανόντος και εφαρμόζοντας τον νόμο κατά το δοκούν.

Το ΕΝΔΙΣΥ ζητεί:

α) από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να τροποποιήσει όλες τις εκδοθείσες πράξεις μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου, από τις 13/5/2016 και μετά.

β) Να επιστραφούν άμεσα οι διαφορές στους δικαιούχους.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος Κατρούγκαλου για πρώτη φορά καταργεί σύνταξη (χηρείας), αφού προβλέπει ότι ο επιζών σύζυγος αν είναι κάτω των 52 ετών δεν παίρνει σύνταξη.

Του Θανάση Παπαδή

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ