Αποχωρεί από τα κοινά η Ελληνίδα αντιδήμαρχος της Βιέννης, Μαρία Βασιλάκου

0
77

Ακριβώς 30 χρόνια από την άφιξή της από την Αθήνα για σπουδές στην αυστριακή πρωτεύουσα στις 4 Σεπτεμβρίου 1988, η ελληνικής καταγωγής κορυφαία πολιτικός των Αυστριακών Πράσινων Μαρία Βασιλάκου, η οποία διατελεί από το Νοέμβριο του 2010 μέχρι σήμερα αντιδήμαρχος και αναπληρώτρια κυβερνήτης της πόλης και του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης, ανακοινώνει τώρα την προσεχή αποχώρηση από τα αξιώματά της.

Αναφέροντας ως λόγο την ανάγκη ανανέωσης στην πολιτική, ανανέωση που πάντα υποστήριζε και που τώρα θέλει να ξεκινήσει από την ίδια -καθώς, όπως είπε, σε ένα εξάμηνο θα συμπληρώσει τα 50- η Μαρία Βασιλάκου, σε μία έντονα φορτισμένη συναισθηματικά συνέντευξη Τύπου, δήλωσε πως δεν θα είναι πλέον εκ νέου επικεφαλής υποψήφια του κόμματός της στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στη Βιέννη τον Οκτώβριο του 2020 και πως θα αποχωρήσει από τη σημερινή θέση της «το αργότερο τον ερχόμενο Ιούνιο».

«Η αποχώρηση από την πρώτη γραμμή, έπειτα από 25 χρόνια παραμονής σε κορυφαίες θέσεις της πολιτικής» θα ακολουθήσει σχεδόν έναν χρόνο μετά από την αποχώρηση στις 24 του περασμένου Μαΐου του σοσιαλδημοκράτη Μίχαελ Χόιπλ από τα αξιώματα του δημάρχου και τοπικού κυβερνήτη, που ο ίδιος διατηρούσε ανελλιπώς επί 24 χρόνια, από το 1994.

Ο Μίχαελ Χόιπλ, ο οποίος σε όλη τη διάρκεια της θητείας του, θεωρούνταν ο ισχυρότερος πολιτικός των Αυστριακών σοσιαλδημοκρατών, είχε προχωρήσει, μετά από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2010 -όπως και μετά από εκείνες του Οκτωβρίου 2015- σε συνασπισμό με τους Πράσινους της Μαρίας Βασιλάκου, τον οποίο συνεχίζει έως σήμερα μαζί της, ο διάδοχός του, ο Μίχαελ Λούντβιγκ.

Η απόφαση του σοσιαλδημοκράτη Μίχαελ Χόιπλ για συνασπισμό το 2010 με το κόμμα της Μαρίας Βασιλάκου είχε αποτελέσει καινοτομία σε παναυστριακό επίπεδο, καθώς, τόσο σε επίπεδο ομοσπονδιακής (κεντρικής) κυβέρνησης όσο και σε τοπικό επίπεδο ομόσπονδης κυβέρνησης στα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας, δεν είχε υπάρξει στο παρελθόν παρόμοια συνεργασία.

Η γεννημένη στην Αθήνα, Μαρία Βασιλάκου, η οποία βρίσκεται από το 1986 στη Βιέννη, όπου σπούδασε ψυχολογία και γλωσσολογία, είχε εκλεγεί τον Ιούνιο του 2004 νέα αρχηγός των Πρασίνων της Βιέννης και αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας τους στην τοπική Βουλή.

Από το 2008 είναι και αντιπρόεδρος των Πρασίνων της Αυστρίας, με τους οποίους εκλέγεται στην τοπική Βουλή της Βιέννης από το 1996, ενώ από το Νοέμβριο του 2010 έως τώρα διατελεί αντιδήμαρχος και αναπληρώτρια κυβερνήτης στη Βιέννη.

«Η Βιέννη είναι η καταπληκτικότερη πόλη στον κόσμο. Ευχαριστώ για τα οκτώ χρόνια στην κορυφή της» τόνισε ιδιαίτερα συγκινημένη στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου η Μαρία Βασιλάκου, η οποία, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, αναμφισβήτητα θα αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στην πολιτική των τελευταίων χρόνων στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ