Τράπεζα Πειραιώς: Στα 24 εκατ. ευρώ τα κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες

0
59

Κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, ύψους 24 εκατομμύρια ευρώ, παρουσίασε ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς το δεύτερο τρίμηνο του 2018, με τα επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων να ανέρχονται στα 224 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 8% σε τριμηνιαία βάση.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η διαδικασία μείωσης των NPE επιταχύνθηκε, με 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ μείωση το πρώτο εξάμηνο και την πώληση δύο χαρτοφυλακίων NPE μικτής λογιστικής αξίας 1,8 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο.

Παράλληλα, στα μέσα Ιουλίου 2018 ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς εξάλειψε τη χρηματοδότηση του ELA, με τις καταθέσεις στην Ελλάδα να αυξάνονται κατά 1 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο στα 41,9 δισ. ευρώ.

Ο Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος, δήλωσε: «Με την ολοκλήρωση του Προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), η Ελλάδα έχει κάνει ένα βήμα-ορόσημο προς την επιστροφή στην ομαλότητα, σημείο αφετηρίας για βιώσιμη ανάπτυξη. Τους τελευταίους 15 μήνες, το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί, οδηγώντας σε αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής Δημοκρατίας και ενεργοποιώντας τις προοπτικές του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα.

Σε αυτό το περιβάλλον, η Τράπεζα Πειραιώς συνέχισε την πρόοδό της. Πρώτον, η κερδοφορία έχει αποκατασταθεί σταδιακά, με 24 εκατ. ευρώ επαναλαμβανόμενο καθαρό κέρδος από συνεχιζόμενες δραστηριότητες το 2ο 3μηνο (39 εκατ. ευρώ το 1ο 6μηνο). Είναι σημαντικό ειδικά πως η Κύρια Τραπεζική Δραστηριότητα της Πειραιώς έχει επαναλαμβανόμενο καθαρό κέρδος 206 εκατ. ευρώ το 1ο 6μηνο, επιτυγχάνοντας Απόδοση Εσόδων προς Σύνολο Ενεργητικού (RοA) στο 1,1%. Δεύτερον, το προφίλ ρευστότητας είναι βελτιωμένο σε κάθε τρίμηνο εδώ και σχεδόν δύο έτη.

Η χρηματοδότηση από το μηχανισμό ELA μειώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του 2ο 3μήνου και έχει πλήρως εξαλειφθεί από τα μέσα Ιουλίου παρά την πρόσφατη άρση της εξαίρεσης αποδοχής των ελληνικών κρατικών ομολόγων ως ενεχύρων στις πράξεις χρηματοδότησης της ΕΚΤ (waiver lift).

Είμαστε επιπλέον στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι οι καλυμμένες ομολογίες μας έχουν λάβει πιστοληπτική διαβάθμιση επενδυτικής βαθμίδας και, ως εκ τούτου, θα είναι επιλέξιμες από την ΕΚΤ ως εξασφαλίσεις.

Τρίτον, μεταξύ των βασικών στόχων της νέας διοίκησης της Τράπεζας είναι η ενδυνάμωση του ενεργητικού του Ομίλου.

Ως αποτέλεσμα, έχουμε λάβει προβλέψεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ τα προηγούμενα 3 τρίμηνα ενσωματώνοντας την επίπτωση από την πρώτη εφαρμογή του ΔΠΧΑ9, έχουμε επιταχύνει τη διαδικασία μείωσης των NPE κατά 4,4 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο και έχουμε αυξήσει το δείκτη κάλυψης των NPE σε 49%, αύξηση 3 ποσοστιαίων μονάδων ετησίως.

Οι ενέργειες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από τη διοίκηση, μαζί με τις εν εξελίξει δράσεις ανάκτησης/αναδιάρθρωσης, την αναβάθμιση των διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου και της εταιρικής διακυβέρνησης, μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης 2018, καλύπτουν τις εποπτικές συστάσεις και την ανατροφοδότηση από τους εποπτικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο έτος, είτε μέσω των Δειγματοληπτικών Ελέγχων (επί χαρτοφυλακίου δανείων ύψους 13,5 δισ. ευρώ) είτε μέσω αξιολόγησης συλλογικών προβλέψεων (επί χαρτοφυλακίου δανείων ύψους 39,2 δισ. ευρώ).

Πολλές ενέργειες του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης 2018 έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ επιδιώκουμε την αποφασιστική διαχείριση του ενεργητικού μας με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο, με σκοπό τη μείωση των κινδύνων του ισολογισμού και τη βελτίωση διατηρήσιμης απόδοσης. Από την άλλη πλευρά, παραμένουμε επικεντρωμένοι στη μείωση του κόστους και δεσμευόμαστε να εκτελέσουμε το πρόγραμμα επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας, το οποίο πρέπει να αποφέρει 3ετείς περικοπές περίπου 200 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2020 (ήδη 86 εκατ. ευρώ ενεργειών έχουν ληφθεί).

Είμαστε απόλυτα επικεντρωμένοι στην περαιτέρω ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας με την αύξηση παραγωγής νέων δανείων στα 3,1 δισ. ευρώ το 2018 από 2,7 δισ. ευρώ το 2017, με την παραγωγή του 1ου 6μήνου 2018 να είναι σύμφωνη με το στόχο που έχει τεθεί.

Τα αποτελέσματα του 1ου 6μήνου αποδεικνύουν την προσπάθεια της Τράπεζας Πειραιώς να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τα θέματα των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού. Παραμένουμε αφοσιωμένοι στην επίτευξη των στόχων μας και στην ανάκαμψη της Τράπεζας, δημιουργώντας αξία για τους μετόχους μας».

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ