Αρχαία Ολυμπία: «Αδελφή» από τη Βραζιλία!

0
58

Με την επίσημη πρόταση αδελφοποίησης μεταξύ των πόλεων της Αρχαίας Ολυμπίας και της Ολυμπίας της Βραζιλίας επισκέφτηκαν χθες την Αρχαία Ολυμπία και τον Δήμαρχο Θύμιο Κοτζιά, ο Πρέσβης της Βραζιλίας Σεζάριο Μελαντόνιο Νέτο και η πρ. Βουλευτής Ν. Ηλείας Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της πόλης, σε πολύ φιλικό κλίμα, παρουσία και του προέδρου της Τ.Κ Χάρη Σπηλιόπουλου και τέθηκαν οι βάσεις για την αδελφοποίηση των δυο πόλεων – οι οποίες παρουσιάζουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά – με την υπόσχεση εκατέρωθεν, η αδελφοποίηση αυτή να μη μείνει «στα χαρτιά» αλλά να εξελίσσεται, προς όφελος των δυο πόλεων και των δυο λαών.  Την επιθυμία της Ολυμπίας της Βραζιλίας για την αδελφοποίηση με την Αρχαία Ολυμπία, είχε μεταφέρει στον κ.Κοτζιά μέσω της επιστολής του Δημάρχου της, Φερνάρντο Αουγκούστο Κούνια, η κα Αυγερινοπούλου, προ διμήνου, οπότε και έγινε το πρώτο και ουσιαστικό βήμα.

Η συνάντηση στην Αρχαία Ολυμπία

Ο κ. Πρέσβης, παρέδωσε στον Δήμαρχο κ.Κοτζιά και τον Πρόεδρο κ.Σπηλιόπουλο την επιστολή του Δημάρχου της Ολυμπίας της Βραζιλίας, Φερνάρντο Αουγκούστο Κούνια, αλλά και το σχετικό ψήφισμα που κατατέθηκε και υπερψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Τουριστικού Οικισμού Ολυμπίας της Βραζιλίας, με το οποίο εξουσιοδοτείται η Εκτελεστική Εξουσία να υπογράψει το Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης μεταξύ των πόλεων της Ολυμπίας στη Βραζιλία και της Ολυμπίας στην Ελληνική Δημοκρατία.

Ο κ. Πρέσβης, αφού ευχαρίστησε τον κ. Δήμαρχο για τη φιλοξενία του, τον ενημέρωσε για τα χαρακτηριστικά της Ολυμπίας της Βραζιλίας, η οποία βρίσκεται βορειοδυτικά της Πολιτείας του Σάο Πάολο, αποτελεί Τουριστικό Οικισμό και συγκεκριμένα Λουτρόπολη με θερμές πηγές και έχει αναγνωριστεί επισήμως ως Εθνική Πρωτεύουσα Λαογραφίας για την Βραζιλία, για το σημαντικό φεστιβάλ χορών και λαογραφίας που διοργανώνει. Τα δε θερμά λουτρά του και το waterpark που διαθέτει καθιστούν τον Δήμο τον Νο 1 σχετικό τουριστικό προορισμό της Βραζιλίας και τον τρίτο σε επισκεψιμότητα ανάλογο προορισμό στον κόσμο, προσελκύοντας περί τα 2,5εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο. «Η αδελφοποίηση με την πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας η οποία είναι και αυτή σπουδαίος τουριστικός προορισμός θα αποτελέσει ευκαιρία για τις δύο πόλεις για ανταλλαγή τεχνογνωσίας προς βελτιστοποίηση του τουριστικού προϊόντος τους. Θα μπορούσε δε η συνεργασία να επεκταθεί και σε όλους τομείς, όπως τον πολιτιστικό, τον εμπορικό, αλλά και των νέων τεχνολογιών. Θα ήθελα δε εγώ προσωπικά να προσφέρω μια θέση στο Ελληνο-Βραζιλιάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο σε εκπρόσωπο που θα ορίσει ο Δήμος ώστε να εκπροσωπεί στην Αθήνα ζητήματα της Αρχαίας Ολυμπίας, ώστε να ξεκινήσουμε ήδη τις διπλωματικές και εμπορικές μας σχέσεις», είπε μεταξύ άλλων, μη παραλείποντας να εκφράσει τις θερμές του ευχαριστίες προς την κα Διονυσία- Θεοδώρα Αυγερινοπούλου για την διαμεσολάβηση, ώστε να γίνει πραγματικότητα η αδελφοποίηση των δύο πόλεων.

Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Κοτζιάς, αφού ευχαρίστησε τον κ. Πρέσβη, για την τιμή της επισκέψεώς του, τον ενημέρωσε για τον συμβολικό ρόλο που διαδραματίζει η Αρχαία Ολυμπία παγκόσμια και για τις διεθνείς της δράσεις, κυρίως δε για την εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Εκεχειρίας και την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας.

Εξάλλου, γνωστοποίησε την επιθυμία του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, μετά την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στη Βραζιλία, για την αδελφοποίηση με κάποια πόλη, ώστε να διατηρηθούν οι δεσμοί φιλίας και αδελφοσύνης μεταξύ των λαών που οι ίδιοι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δημιουργούν. «Θα ήταν μεγάλη μας χαρά να προβούμε στην αδελφοποίηση μεταξύ των δύο πόλεων», είπε ο κ.Κοτζιάς, και ευχαρίστησε την κα Αυγερινοπούλου, για την αρχική διαμεσολάβησή της για την αδελφοποίηση των δυο πόλεων, οι οποίες μπορούν να ωφεληθούν από την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας στον τομέα του τουρισμού, του πολιτισμού, του εμπορίου. «Το Δημ. Συμβούλιο έχει λάβει θετική απόφαση για την αδελφοποίηση και στις επόμενες ημέρες θα σταλεί και γραπτώς η απόφαση και θετική απάντησή μας στον Δήμαρχο της Ολυμπίας της Βραζιλίας κ.Κούνια», είπε ο κ.Κοτζιάς, με την πρόσκληση να επισκεφθεί τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, σε κοινά καθορισμένη ημερομηνία εντός του 2019.

Στα σημαντικά οφέλη από την αδελφοποίηση των δυο πόλεων αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Τ.Κ κ.Σπηλιόπουλος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «Η εν λόγω πρόταση αδελφοποίησης φαίνεται, λόγω των πολλών κοινών δραστηριοτήτων και ενδιαφερόντων που έχουν οι δύο πόλεις, ότι θα προσδώσει πολλά αμοιβαία οφέλη».

Η σημασία της Ολυμπίας, για την Αρχαία Ολυμπία

«Αποτελεί για εμάς μεγάλη τιμή σήμερα η επίσκεψη του κ.Πρέσβεως στην Ολυμπία προσωπικά και εξ αυτής της επισκέψεως φαίνεται το πόσο μεγάλη σημασία αποδίδει ο Δήμος της Ολυμπίας της Βραζιλίας και ο κ. Πρέσβης στην πρόταση αδελφοποίησης που μας απευθύνουν. Ήταν χαρά μου να γίνω ο αρχικός δέκτης της πρότασης αδελφοποίησης. Αποδεικνύεται ότι για άλλη μια φορά η Ολυμπία, η Ελλάδα εμπνέουν τους λαούς. Το μήνυμα των Ολυμπιακών Αγώνων παραμένει ισχυρό. Οι δε δύο πόλεις έχουν πολλά κοινά, τα οποία θα τους επιτρέψουν να χτίσουν μια κοινή πορεία στους τομείς του τουρισμού, κυρίως λόγω των ιαματικών πηγών που βρίσκονται στην Ολυμπία της Βραζιλίας και πέριξ της Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά και τις λαογραφικές δραστηριότητες που και οι δύο περιοχές διαθέτουν», δήλωσε μεταξύ άλλων η κα Αυγερινοπούλου. Θύμισε μάλιστα, πως η αρχή αυτής της σχέσης, έγινε όταν η Βραζιλία ήταν από τις χώρες που στήριξαν ενεργά την υποψηφιότητά της για την θέση του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ το 2016 και έκτοτε διατηρεί στενές σχέσεις με φορείς της Βραζιλίας. Καθώς κατά την υποψηφιότητά της η Δρ. Αυγερινοπούλου πρόβαλε διεθνώς την Ηλεία και την Ολυμπία ο Δήμαρχος και ο κ. Πρέσβης είχαν την ευγενή καλοσύνη να ζητήσουν την διαμεσολάβησή της, ώστε οι δύο Δήμοι να έρθουν σε άμεση επικοινωνία. Όπως και έγινε!

Το ραντεβού «ανανεώθηκε» για την επόμενη συνάντηση στην Αρχαία Ολυμπία, με τον δήμαρχο της Ολυμπίας της Βραζιλίας, εντός του 2019.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ