Πως σχολιάζουν οι παραγωγικοί φορείς την έξοδο από τα μνημόνια

0
119

Μικρό… καλάθι κρατούν οι παραγωγικοί φορείς της περιοχής μας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης στις 20 Αυγούστου, καθώς εκτιμούν πως η «Οδύσσεια» της οικονομίας θα συνεχιστεί.

Με το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στην Ιθάκη και τις αισιόδοξες κυβερνητικές αναφορές για την μετά μνημονίων εποχή επικρατεί ένα κλίμα επιφυλακτικότητας, καθώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρεκκλίνει από τα συμφωνηθέντα και τον στόχο για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, μέτρο το οποίο – όπως εκτιμούν εγχώριοι και ξένοι αναλυτές αλλά και κόμματα – θα φέρει πολλά δεινά και θα καθηλώσει την ελληνική οικονομία.

Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο δίνουν το στίγμα τους με την συντριπτική πλειοψηφία να δηλώνει πως η έξοδος από τα μνημόνια είναι φαινομενική καθώς τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί θα συνεχιστούν για πολλά χρόνια.

koutroumanisΓ. Κουτρουμάνης: «Σκληρή λιτότητα για πολλά χρόνια»

Για μεταμνημονιακή εποχή σκληρής λιτότητας κάνει λόγο οπρόεδρος του Περιφερειακού Παραρτήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος, Γιώργος Κουτρουμάνης, καθώς, επισημαίνει, ότι η έξοδος από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης βρίσκει τη χώρα μας αντιμέτωπη με σημαντικές δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία της εξόδου.

«Η χώρα μας έχει δεσμευτεί για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, τουλάχιστον 3,5% μέχρι το 2022 και άνω του 2% για πολλά χρόνια, μέχρι και το 2060, γεγονός που σημαίνει ότι θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια ακόμη η σκληρή λιτότητα, όπως επίσης, και ότι η πολυπόθητη ανάπτυξη είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί. Από αύριο η Ελλάδα βγαίνει μόνη της στις αγορές για την χρηματοδότηση της οικονομίας μας. Τα προνομιακά επιτόκια του 1,5 με 2% που είχαμε πετύχει για τα δάνεια που μας είχαν χορηγηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα είναι πλέον παρελθόν και θα δανειζόμαστε με πολύ υψηλότερα επιτόκια. Βγαίνουμε από το πρόγραμμα στήριξης με δεσμεύσεις για υλοποίηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, με ενισχυμένη εποπτεία και σημαντικούς ελέγχους από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Για να ξεφύγουμε από αυτή την οικονομική κρίση που βιώνει η κοινωνία για πολλά χρόνια, απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σκληρή δουλειά απ’ όλους μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

marlafekasΠλ. Μαρλαφέκας: «Το μνημόνιο έφυγε, οι περιορισμοί έμειναν»

Θετικό χαρακτηρίζει το γεγονός της εξόδου από τα μνημόνια ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνας Μαρλαφέκας, όμως δεν κρύβει την αγωνία του για την επόμενη μέρα δεδομένου ότι υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη χώρα μας που αφορούν στο πρόγραμμα εξόδου. «Η αίσθηση που υπάρχει στον επιχειρηματικό κόσμο είναι ότι δεν μιλάμε για πλήρη έξοδο από τα μνημόνια, αφού άλλωστε, η χώρα θα βρίσκεται υπό συγκεκριμένο καθεστώς παρακολούθησης και εποπτείας. Εξάλλου, έχουν ψηφιστεί μέτρα που θα εφαρμοστούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Ένα εμπόδιο για το επιχειρείν αποτελούν τα capital controls που θεωρητικά θα έπρεπε να καταργηθούν με την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα».

 

barlosΚλ. Μπάρλος: «Η ανάκαμψη απαιτεί ολοκληρωμένο σχέδιο»

Την αναγκαιότητα εφαρμογής ολοκληρωμένου σχεδίου παραγωγικής ανάπτυξης επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, Κλεομένης Μπάρλος, σχολιάζοντας την έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια. «Η ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας είναι μία αλληλουχία γεγονότων. Αν μετά την έξοδο από το πρόγραμμα επιτευχθούν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τότε τα επιτόκια δανεισμού θα κινηθούν σε χαμηλά επίπεδα, σε διαφορετική περίπτωση θα συμβεί το αντίθετο. Επίσης, πρέπει μέρος των πλεονασμάτων αυτών να κατευθυνθεί στις επιχειρήσεις που είναι ανταγωνιστικές και κυρίως, σε αυτές υψηλής τεχνολογίας για να προσελκύσουν επενδύσεις στον παραγωγικό τομέα.
Έτσι θα επιτευχθεί μείωση της ανεργίας και μείωση του ελλείμματος στους ασφαλιστικούς φορείς και αντιστροφή του φαινομένου του brain drain. Αν όλα αυτά δεν γίνουν ή ακόμη αν τα πλεονάσματα κατευθυνθούν σε προεκλογικούς σκοπούς και παροχές τότε η κατάσταση θα διαιωνίζεται και η κοινωνία θα συνεχίσει να υποφέρει. Η έξοδος από οποιοδήποτε πρόγραμμα δεν έχει καμία σημασία από τη στιγμή που οι υποχρεώσεις της χώρας εξακολουθούν να υφίστανται, όπως επίσης και οι φόροι».

korkidisΒ. Κορκίδης: «Τα μέτρα και οι  φόροι συνεχίζουν να έρχονται»

Η μεταμνημονιακή περίοδος είναι κρίσιμη και ενδέχεται να αποδειχθεί εξίσου δύσκολη με την περίοδο των τριών μνημονίων, διαμηνύει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης προσθέτοντας ότι η 21η Αυγούστου για τους μικρομεσαίους της αγοράς είναι ημέρα απολογισμού και όχι πανηγυρισμού, αφού τα μέτρα μένουν και οι φόροι συνεχίζουν να έρχονται.

Χαρακτηριστικά επισημαίνει: «Η ΕΣΕΕ χαιρετίζει την επίσημη έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα στήριξης. Η χώρα μας εξέρχεται επιτέλους, έστω και τυπικά, από μια μακρά μνημονιακή περίοδο 8 ετών, χωρίς ωστόσο να ξεχνά ότι αφήνει πίσω της 924.000 ανέργους, 250.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να έχουν βάλει λουκέτο και τους περισσότερους Έλληνες με ένα “εσωτερικό χρέος” 227 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες… Πιστεύω ότι είναι πολύ πρόωρο να εφησυχάσει όποιος μικρομεσαίος δραστηριοποιείται επιχειρηματικά και θα είναι τραγικό λάθος να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι τα δύσκολα πέρασαν, καθώς υπάρχουν μεν σημάδια βελτίωσης, αλλά αυτά δεν έχουν περάσει ακόμα στην καθημερινότητα της κοινωνίας. H μεταμνημονιακή περίοδος είναι κρίσιμη και ενδέχεται να αποδειχθεί εξίσου δύσκολη με την περίοδο των τριών μνημονίων. Ελπίζω όμως ότι εάν δεν επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος και εκμεταλλευτούμε σωστά ορισμένες μεταρρυθμίσεις, τότε θα περιοριστεί σε μία μόνο περίοδο αυστηρής εποπτείας. Για την πραγματική οικονομία, η επόμενη ημέρα της εξόδου από τα μνημόνια κανονικά θα έπρεπε να σηματοδοτεί την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, την επαναφορά της ρευστότητας στην αγορά, την άρση του capital control, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, την επαναφορά του κατώτατου μισθού και το τέλος της υπερφορολόγησης φυσικών και νομικών προσώπων. Ως εκ τούτου, η 21η Αυγούστου για τους μικρομεσαίους της αγοράς είναι ημέρα περισυλλογής και όχι πανηγυρισμού, αφού τα μνημόνια μπορεί να φεύγουν, αλλά τα μέτρα μένουν και οι φόροι συνεχίζουν να έρχονται».

kavathasΓ. Καββαθάς: «Θετικό βήμα ναι, καθαρή έξοδος όχι»

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς, υποστηρίζει πως είναι «θετικό το ότι η χώρα μετά από οκτώ χρόνια βγαίνει από τα μνημόνια». Ωστόσο, τονίζει πως «παραμένουμε βεβαίως υπό αυστηρή επιτήρηση» και εξηγεί:

«Οι μακροοικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι η οικονομία της χώρας ανακάμπτει μεν, αργά δε. Παρ’ όλα αυτά, για να μπορούμε να αισιοδοξούμε θα πρέπει να λύσουμε τρία μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα: την υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και βέβαια τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, το οποίο μέχρι σήμερα δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες επιχειρήσεων και νοικοκυριών».

Οσο για το αν μπορούμε να μιλάμε για «καθαρή έξοδο», μας απαντά πως «καθαρή έξοδος σημαίνει ότι θα κάναμε ό,τι θέλαμε ως εθνική κυβέρνηση. Αρα αφού βρισκόμαστε υπό επιτήρηση, καθαρή έξοδος δεν είναι. Ωστόσο είναι ένα θετικό βήμα, είναι έξοδος, αρκεί να τη διαχειριστούμε σωστά ως χώρα».

michalosΚ. Μίχαλος: «Μείωση φόρων και εισφορών»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Κωνσταντίνος Μίχαλος, εμμένει στη θέση του περί «ανοδικής πορείας της ελληνικής οικονομίας» και περί «ιστορικής στιγμής» αλλά ζητά μείωση φόρων και εισφορών.

«Η ελληνική οικονομία έχει επανέλθει σε μια σταθεροποίηση. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αφήσει πίσω της τα σκληρά προηγούμενα χρόνια και οι πολιτικοί ταγοί της χώρας μας θα πρέπει να κάνουν πράξη τη συναίνεση, τη συνεννόηση και τη συνεργασία και να συμφωνήσουν στα αυτονόητα για να περάσουμε από την κρίση στη σταθερότητα και μετέπειτα στην ανάπτυξη», δηλώνει και ταυτόχρονα επισημαίνει πως «καθίσταται αναγκαιότητα, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, να μην επανέλθουμε σε λανθασμένες πολιτικές πρακτικές. Πρέπει να μειωθούν άμεσα η φορολογία και οι ασφαλιστικές εισφορές. Δεν ζητάμε από καμία κυβέρνηση να κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που υπέγραψε. Αλλά πρέπει να κινηθούμε με μεγαλύτερες ταχύτητες».

kolliasΚ. Κόλλιας: Μονόδρομος οι μεταρρυθμίσεις

«Η επόμενη μέρα της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη χώρα μας, εννέα χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας.

«Οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι έχουν σηκώσει όλα αυτά τα χρόνια μεγάλο μέρος του βάρους των μέτρων λιτότητας, δεν έχουν το περιθώριο να δουν να γίνονται άλλα λάθη» τονίζει ο κ. Κόλλιας.

«Η χώρα», σημειώνει «πρέπει να κινηθεί από εδώ και στο εξής στο μονόδρομο των μεταρρυθμίσεων και των παρεμβάσεων εκείνων, οι οποίες θα φέρουν επενδύσεις, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, έχοντας δημιουργήσει για το μέλλον ένα απόλυτα υγιές παραγωγικό μοντέλο.Έτσι, θα οδηγηθούμε ταχύτερα στη βιώσιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη, ώστε και να βρεθούμε σε θέση να αποσύρουμε το συντομότερο δυνατό τα μέτρα λιτότητας, που έπονται (βλ. μείωση συντάξεων και αφορολογήτου), και να πείσουμε τους Έλληνες, που εγκατέλειψαν τη χώρα στη διάρκεια της κρίσης, να βγάλουν εισιτήριο επιστροφής για την Ελλάδα».

«Το τέλος του δρόμου της κρίσης θα το δούμε μόνο αν δείξουμε την απαιτούμενη των περιστάσεων σοβαρότητα και δεν παρασυρθούμε και πάλι από παροχολογία που την έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά», καταλήγει ο κ. Κόλλιας.

ΓΣΕΕ: «Η Οδύσσεια συνεχίζεται»

Δεν νοείται έξοδος από τα μνημόνια με την Οδύσσεια του ελληνικού λαού να συνεχίζεται, τονίζει η ΓΣΕΕ, σχολιάζοντας το διάγγελμα του πρωθυπουργού από την Ιθάκη, μιλώντας για μια «έξοδο φαινομενική και ουδόλως ουσιαστική».

«Μετά από οκτώ χρόνια σκληρών και άδικων πολιτικών λιτότητας, ο πρωθυπουργός ανακοινώνει την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, μία έξοδος όμως που δυστυχώς είναι φαινομενική και ουδόλως ουσιαστική, αφού η Οδύσσεια του ελληνικού λαού συνεχίζεται» τονίζει η Συνομοσπονδία σε ανακοίνωσή της

Για τη ΓΣΕΕ «δεν νοείται έξοδος από τα μνημόνια, χωρίς να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της λιτότητας, της ανεργίας και της γενικευμένης κοινωνικής κρίσης».

«Με θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα, περικοπές στις συντάξεις, μείωση του αφορολογήτου, απορρυθμισμένη αγορά εργασίας, υψηλή ανεργία και γενικότερα με τις βαριές μνημονιακές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας για πάρα πολλά χρόνια, είναι το λιγότερο άτοπο να υποστηρίζει κανείς ότι αφήσαμε πίσω τις συμπληγάδες και δε θα υπάρξουν άλλες θυσίες για το λαό» τονίζει η ΓΣΕΕ και ζητά να ληφθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ