Οι υδροφόρες της γερμανικής αστυνομίας τώρα, στον καύσωνα, δεν διαλύουν διαδήλωση, αλλά “ποτίζουν” όσους αναζητούν λίγη δροσιά στο καμίνι του Βερολίνου
Συνήθως η γερμανική αστυνομία χρησιμοποιεί τις υδροφόρες της για να διαλύει συγκρούσεις “φιλάθλων” έξω από τα γήπεδα ή βίαιες διαδηλώσεις. Τις τελευταίες μέρες, όμως, έχει βρει άλλο ρόλο για αυτά τα αστυνομικά οχήματα, που τα έχει κάνει ιδιαιτέρως αγαπητά. Τα έχει βγάλει να ποτίζουν όχι απλά το γρασίδι στο Βερολίνο (στη φωτογραφία, μπροστά στην καγκελαρία), αλλά και όσους αναζητούν λίγη δροσιά στο καμίνι της γερμανικής πρωτεύουσας.
Αυτό το καλοκαίρι στο Βερολίνο -και σε όλη τη βόρεια Ευρώπη μέχρι ψηλά πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο- είναι ασυνήθιστα ζεστό και μακρύ. Σπάνια η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 30 βαθμούς σε μια πόλη που είναι χτισμένη για να μαζεύει ήλιο και όχι για να προστατεύεται από αυτόν. Το κλιματιστικό είναι άγνωστη συσκευή για τα περισσότερα σπίτια, όπως σπάνιες είναι οι κουρτίνες κι ακόμη σπανιότερα τα παντζούρια. Οι τυχεροί που ζουν στον περιζήτητο τελευταίο όροφο των πολυκατοικιών, κάτω από τη στέγη με τα μεγάλα παράθυρα, νιώθουν πλέον σαν ζαρζαβατικά στο θερμοκήπιο. Και αναζητούν καταφύγιο από τον καύσωνα στα μεγάλα πάρκα και στις λίμνες της γερμανικής πρωτεύουσας. Μόνο που το συνήθως πλούσιο γρασίδι είναι παντού μαραζωμένο, από τον Μάιο η βροχή πέφτει με το σταγονόμετρο, όλος ο ευρωπαϊκός Βορράς βιώνει μια πρωτόγνωρη περίοδο ξηρασίας λες κι έγινε ξαφνικά ξερονήσι των Κυκλάδων. Τα πυκνά δάση μέσα και γύρω από την πόλη είναι θεόξερα, μια σπίθα αρκεί για να γίνουν παρανάλωμα. Βγήκε, λοιπόν, για πότισμα ακόμη και η αστυνομία, ενώ η Πυροσβεστική έχει απαγορεύσει το ψήσιμο στο ύπαιθρο, μία από τις πιο αγαπημένες συνήθειες των Βερολινέζων που δεν μπορούν να αποδράσουν στη Μαγιόρκα, την Κρήτη ή την Αττάλεια, καθώς και το κάπνισμα όχι μόνο στα δάση, αλλά και στις όχθες των λιμνών και του Χάβελ, του ποταμιού που διασχίζει την πόλη.
Οι πυρκαγιές στα -ελάχιστα εύφλεκτα- δάση του Βραδενμβούργου γύρω από Βερολίνο, που τέθηκαν με μεγάλη δυσκολία υπό έλεγχο, έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στις αρμόδιες αρχές, καθώς διαπίστωσαν ότι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για ανάφλεξη είναι τα… αυτοκίνητα. Όχι μόνο η γόπα που θα πετάξει ο απρόσεκτος οδηγός από το παράθυρο, αλλά και οι καταλύτες που υπερθερμαίνονται και μπορούν να βάλουν φωτιά στο ξερό χορτάρι εάν το αμάξι είναι παρκαρισμένο πάνω του. Γι’ αυτό η τροχαία έχει απαγορεύσει το παρκάρισμα έως 100 μέτρα από την άκρη του δάσους – και κυνηγάει κατά προτεραιότητα με γερανούς αυτούς τους παραβάτες.
Πάντως, αυτό το κύμα καύσωνα φαίνεται να έχει… βάλει φωτιά και στο χιούμορ των Βερολινέζων, που έχουν γεμίσει το Διαδίκτυο με αστεία και ανέκδοτα, πολλά τόσο κρύα που λειτουργούν δροσιστικά. Το αγαπημένο μου: “Μπορώ να απλώσω στους 40 βαθμούς ρούχα που πλένονται στους 30”;
Πηγή: http://www.avgi.gr