«Να μη βρεθείς κατηγορούμενος»…

0
113

Ακαθάριστοι δρόμοι, προβληματικοί στόλοι κρατικών υπηρεσιών, κενά στις υποδομές. Πολλά παράπονα άκουσε η «Π» από ανθρώπους που επωμίστηκαν, λόγω υπηρεσιακής ιδιότητας, να ανασχέσουν τη φωτιά που απείλησε το Καστρίτσι. Χθες «περπατήσαμε» τη διαδρομή και διαπιστώσαμε πόσο ευάλωτη είναι η βλάστηση.

Σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος Πατρέων αναφέρει ότι η πυρκαγιά στο Άνω Καστρίτσι, που ελέγχθηκε έγκαιρα από την Πυροσβεστική, επαναφέρει το οξυμένο πρόβλημα των μεγάλων ελλείψεων στην πρόληψη και την πυροπροστασία. Στη συγκεκριμένη περιοχή, υπάρχουν ελλείψεις και προβλήματα με τους δασικούς δρόμους και τις αντιπυρικές ζώνες. Άμεσα πρέπει η Κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει τα αναγκαία έργα στην περιοχή, όπως τη διαμόρφωση και άνοιγμα του δρόμου μέχρι τη Νερομάνα, τον καθαρισμό και την αποψίλωση του Κάρκαλου χωρίς άλλες καθυστερήσεις, γιατί εγκυμονούνται κίνδυνοι για τη ζωή και την περιουσία των κατοίκων του Άνω Καστρίτσιου.

Να σημειωθεί ότι στο ζήτημα της έλλειψης ζωνών αντιπυρικής προστασίας και προσπελάσιμων δρόμων στο Άνω Καστρίτσι, αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της κοινότητας Χαράλαμπος Χρυσικόπουλος, καταθέτοντας χθες ενώπιον του δικαστηρίου, στη δίκη του κατηγορούμενου για τη φωτιά.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσικόπουλος, όταν πριν από έναν χρόνο προσπάθησε με πρωτοβουλία του να διανοίξει ζώνες αντιπυρικής προστασίας στο δάσος, προειδοποιήθηκε από το Δασαρχείο Πατρών να μην κάνει τίποτα, γιατί θα βρισκόταν κατηγορούμενος. «Δεκαπέντε παραστάσεις έχουμε κάνει από πέρυσι στο Δασαρχείο, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα», είπε ο κ. Χρυσικόπουλος στο δικαστήριο.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ

Στο μεταξύ, με αφορμή τις ελλείψεις σε έργα και υποδομές πυροπροστασίας στον Δήμο Πατρέων, ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη στις 9 Αυγούστου, τον προειδοποιούσε επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί η αρμοδιότητα που προκύπτει για τον Δήμο Πατρέων. «Με ευθύνη της κυβέρνησής σας, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, δίνονται αρμοδιότητες στην τοπική διοίκηση χωρίς τη διασφάλιση των αναγκαίων πόρων, κατά παράβαση των άρθρων 17,24 και 102 του Συντάγματος», τόνιζε ο δήμαρχος και ζητούσε:

«Χωρίς καμία καθυστέρηση, για το συμφέρον του πατραϊκού, του ελληνικού λαού, πρέπει να προχωρήσετε στη γενναία χρηματοδότηση των δήμων και την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού για να μην πνιγόμαστε με τις βροχές να μην καιγόμαστε από τη φωτιές και να μην πλακωνόμαστε από τα συντρίμμια στους σεισμούς… Απαιτείται γενναία αύξηση των κονδυλίων στη χρηματοδότηση, πέραν των Δήμων, της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών, τόσο σε έμψυχο δυναμικό, σε Μέσα Ατομικής Προστασίας και σε μέσα επίγεια και εναέρια, όσο και για τα ζητήματα της εκπαίδευσης των εμπλεκόμενων υπηρεσιών αλλά και του συνόλου του λαού… Περιμένουμε τα λόγια να συνοδεύονται από τα έργα».

ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΑΣΚΗΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ

Να σημειωθεί ότι λίγες μέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 5 Αυγούστου, έγινε στην Τοπική Κοινότητα Άνω Καστριτσίου με πρωτοβουλία της Κοινότητας και της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πατρέων, άσκηση ετοιμότητας (εκκένωση – διαφυγή κατοίκων), στην περίπτωση αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης λόγω πυρκαγιάς.

Στις 10 Αυγούστου, συγκλήθηκε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (ΣΤΟ), προκειμένου να ληφθούν πρόσθετα μέτρα πρόληψης και ενίσχυσης του μηχανισμού της δασοπυρόσβεσης. Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε η ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η ενίσχυση των ομάδων πυρασφάλειας και πρόσθετες περιπολίες από τα πυροσβεστικά οχήματα του Δήμου και της ΔΕΥΑΠ και να υπάρχει επιφυλακή σε όλα τα μηχανήματα του Δήμου Πατρέων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ